tisdag 12 oktober 2010

Vellinge-nazismen

Det var i samband med en uppsats för evigheter sedan när jag kom över lite fakta kring var nazisterna höll till i Skåne under 30-talet som jag såg en viss upprepande tendens. Nazismen var stark på samma platser igen- ofta på samma ställen. Som att det gått i arv, men man valt att bara gömma undan det lite. Ett par decennier tills det svalnat.
Så nu när ett antal ungdomar bestämmer sig för att skrika nazistiska slagord mot judar, på en väldigt speciell plats i Skåne.
Det är också på något sätt symptomatiskt att det i Vellinge kommun i Skåne också dyker upp de rasistiska stämningarna från förr. Vellinge där högern har ett stenhårt grepp, där socialdemokraterna är marginellt större än Sverigedemokraterna, och Moderaterna stoltserar med nästan 60% av rösterna.
På 30-talet var det också just inom Vellinge kommun som Nationalsocialistiska partier lyckades knipa åt sig ett mandat. Nämnas här kan också att annat ställe där nazisterna lyckades knipa till sig ett mandat på 30-talet var Sölvesborg. Jimmie Åkessons hemstad.

Det har ofta talats om de socialt utsatta områdena och föräldrarnas ansvar för sina ungdomar i dessa trakter. Men hur är det i Vellinge? Knappast socialt utsatt. Antagligen Sverigedemokratiska och Moderata föräldrar med välordnad ekonomi. Med nazistiska far- och morföräldrar. Gammal lantadel.
Jag lovar att återkomma till den skånska överklassen. De är ett kapitel för sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar