lördag 21 januari 2012

Diskriminering av homosexuella på bostadsmarknaden.

När jag och min sambo flyttade till nuvarande lägenheten var det ett väldigt strul med olika papper. De krävde fler och fler intyg och var väldigt misstänksamma mot oss. Lägenheten fick vi efter 6 års kötid hos Stockholms bostadsförmedling.

Men det första samtalet satte tonen när hon insåg att vi var två killar som ville stå på kontraktet. "Du får inte stå på kontraktet med din kompis" - sa kvinnan från bostadsförmedlingen.

Det har också börjat sprida sig i bostadsannonserna med meningar som "Hyresvärden accepterar inte syskonpar eller kamratboende".  Men det är aldrig det olik-könade paret som blir ifrågasatte när de hyr lägenheter, och det är inte de som blir utpekade. Det är alltid det samkönade paret som misstänkliggörs för att inte vara "äkta" utan bara "kompisar" för att två killar och två tjejer flyttar väl normalt inte ihop som kärlekspar? Jag har aldrig hört något olikkönat par höra den typen av påståenden om att de inte vill att kompisar skall hyra ihop. Däremot har jag fått den frågan flera gånger när jag bott med en annan kille, varav en gång förvisso var berättigat då vi var kompisar. De andra gångerna var inte fallet så.
Det är också för många personer en väldigt privat angelägenhet - frågan om ens sexualitet. Varför det skall vara för hyresvärdens kännedom om man älskar killen man bor ihop med eller inte ser jag inte alls syftet med. Måste de veta exakt position i sängen?  För många homosexuella är frågan så pass känslig att de vänder sig i magen på dem redan där, och de kommer överhuvudtaget inte svara på annonsen i fråga.


Diskrimineringslagen är tydlig på två punkter. Varor och tjänster och bostäder får absolut inte diskriminera på grund av sexualitet. Den får enligt 4§ andra stycket inte ens vara indirekt diskriminerande och särskiljande även om detta inte är ursprungliga syftet med skrivningarna.


Ändå fortgår det, och detta genom kommunala bostadsförmedlingen i Stockholm där företag inte vill ha bögar... nä förlåt "kompisar".


Hur gick det för oss? Vi skrev ett brev och klagade över att vi hade fått påståendet att vi inte kunde få lägenheten för att vi bara skulle vara "kompisar". Vi fick en ursäkt. Och lägenheten.
För andra som inte är lika rättshaveristriska som oss går det antagligen inte alls lika bra. Och uppenbarligen har inte bostadsförmedlingen gjort minsta ansats att bli av med det här kränkande beteendet.

Jag skickar vidare en förfrågan till bostadsförmedlingen - och till ett av företagen som har sådan skrivning (Folksam) om hur de ser på det här och inväntar svar. Sprid det här inlägget så länge, och jag lovar uppföljning.


Uppdatering: Folksam lovar att ta bort den här skrivningen och har inte reflekterat över det här. Skrivningen kommer från Stockholms bostadsförmedling. Och jag vänter ännu på svar därifrån.

3 kommentarer:

  1. Hej Dani

    Får börja med att be om ursäkt om du på något sätt känner dig illa behandlad av oss!

    Däremot stämmer det inte att vårt system på något sätt är diskriminerande mot homosexuella. Anledningen till att du fått frågan är att med medsökande avses en person som man har för avsikt att bo tillsammans med under äktenskapsliknande former. Men när trycket är så stort på bostadsmarknaden som det är nu är det en del som anger syskon, föräldrar, kompisar som medsökande för att klara uppsatta inkomstkrav. Därför går vi alltid igenom vilken relation man har till sin medsökande, oavsett lika eller olika kön.

    Det är svårt för mig att kommentera ditt speciella fall eftersom jag inte har ditt namn, vilken fastighetsägare som gäller eller information om ditt unika ärende i våra system. Men om du vill ha ytterligare svar som gäller dina upplevelser av kontakten med oss är du välkommen att höra av dig till mig. Vi kommer att gå igenom formuleringen av våra regler kring medsökande för att undvika ytterligare missförstånd.

    Vänliga hälsningar, Jenny Burman, kommunikationsansvarig Stockholms Stads Bostadsförmedling.

    SvaraRadera
  2. Stockholm Stads bostadsförmedling svarar inte riktigt på frågan. Man berättar inte hur man gör för att undvika diskriminering - och tycks inte alls förstå hur homosexuella genom de reglerna konsekvent felbehandlas av deras uthyrare samt att detta problemet i grunden ligger i reglerna som kräver av samkönade par att de berättar högt om deras sexuella relation.

    SvaraRadera
  3. Jag önskar förövrigt ett enda heterosexuellt par som har fått påståendet "Vi ser att du satt NN som medsökande och då kan du inte få lägenheten för vi hyr inte ut till kompisar" - som vi fick - eller ännu snällare ens fått frågan(!!) om de är kompisar

    SvaraRadera