fredag 10 juni 2011

Davon geht die welt nicht unter

Den här förundrar mig alltid.
Där sitter de glada SS-officerarna och sjunger "därför går inte världen under" - roade av låten som en bög gjorde i arresten nazisterna ville ha honom i. Framtvingad för att han inte skulle hamna i koncentrationsläger. Framförd av den märkliga Zarah Leander.
Det är så konstigt så konstigt.
På något sätt en symbol över hela världens förljugenhet.
Ungefär som idag fast annorlunda.

3 kommentarer:

  1. Gjord i slutet av kriget, när tyskarna började känna på sig att det inte skulle gå vägen. En melodi i dur. Ja, märkligt är det allt.

    SvaraRadera
  2. Den gjordes och framfördes när det fortfarande såg bra ut för Tyskland. Men promotades och blev som mest populär i slutet av kriget - alldeles riktigt..

    SvaraRadera
  3. En annan bisarr produktion är filmen Die Grosse Liebe från 1942. Man behövde kvinnor till en scen men hittade inga tillräckligt långa för att inte se korta ut bredvid Leander (som var en lång kvinna). Därför kallade man in SS-soldater som fick agera kvinnor, med peruker, smink, klänningar och hela köret. En film från andra världskriget med SS-soldater i drag alltså. Läs mer här: http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/classes/33d/projects/naziwomen/zarah.htm

    SvaraRadera