måndag 25 oktober 2010

Öfverklassens diskreta charm

Artiklars utformning och tillhörighet verkar alltmer suddas ut. Gränsen mellan journalistik och reklam är hårfin, och man vet aldrig riktigt vart man befinner sig. Inte minst började den formen av märklig journalistisk verksamhet infinna sig med Lena Melin. Vad var hon egentligen? Ledarskribent? Kommentator? Opinionsbildare? Snarare verkar hon personligen se sig som svenska folkets lackmuspapper, en märklig inställning till sig själv. Lite som "we are the borg and I am your queen" - för er som förstår star-trek kopplingen.
Men mer charmerande är gränsen mellan journalistik och reklam som försvinner. Där bostadsartiklar i DN ser ut som hämtade från bostadsrättsförsäljningar, där vårlökar vant lierar sig.
Nu även på expressen, där överklassen får överslag genom Douglas Wallburga Habsburgs(M) artikel. En hyllningsartikel till nån friherre i Tyskland, kristdemokraternas starka man i Bayern, och hans fru som tydligen skrivit någon bok om sexuella övergrepp.
Tro mig, sexuella övergrepp är fruktansvärt, men frågan om att engagera sig mot dem är så politiskt säkert att det tycks vara uttråkade överklassdamers största intresse (se drottning Silvia).
Att de "nya" moderaterna fortfarande har riksdagsledamöter som heter "Wallburga Habsburgs Douglas" finner jag förövrigt inte ett dugg märkligt. Eftersom de inte alls är särskilt nya och fortfarande så otroligt långt från människors verklighet.
Så till artikeln om en viss friherre Karl-Theodor zu Guttenberg.
Den svenska moderata riksdagsledamoten Wallburga Habsburg Douglas skräder inte med orden, hon är fullkomligt stormförtjust i paret och ger mycket märkliga berättelser om varför de är så charmerande. Vad sägs om:
"Zu Guttenbergs far är den kände dirigenten Enoch zu Guttenberg. Och jag undrar om inte sonen ärvt något av faderns artistiska begåvning. Karl-Theodor zu Guttenberg framstår nämligen som vore han född till kommunikatör."

eller

"Många jämför dem med paret Obama eller med Nicolas Sarkozy och Carla Bruni"

Men det mest "diskret charmerande"i artikeln från denna moderata riksdagsledamot är hennes hyllning till vad som skulle göra denna zu Guttenberg till den perfekta politikern. Hans Greve-titel och hans pengar.
Det här märks redan i debattartikelns rubrik "Därför vill Tyskarna ledas av en friherre". Svaret är helt enkelt :
"Han är oberoende; oberoende av pengar, oberoende av makt. När som helst kan han bestämma sig för att lämna politiken och ägna sig åt annat. Han drivs starkast av sina värderingar, som han vill förverkliga, som ger honom ett livskoncept och styr hans gärningar. Det gör att han kan vara trogen sina ideal och driva sin egen politik"

Det är "nya moderaterna": ge dig inte in i politiken om du inte har tillräckligt med pengar och makt. Det är bara då du platsar där.
Wallburga Habsburg Douglas får följande presentation i Expressen:
"Walburga Habsburg Douglas är riksdagsledamot, (M) och ledamot i Utrikesutskottet. Hon föddes på slottet Berg vid Starnberger Seei Landkreis Starnberg i Bayern som ärkehertiginna och prinsessa och är genom giftermål svensk grevinna."
Grattis Sverige. Det var det här ni röstade på 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar