söndag 31 oktober 2010

Institutionernas haveri, om skolan!


Jag hade ett samtal med en lärarkandidat kring pedagogiska frågor, och sa som jag trodde och min egen upplevelse av skolan. Att lärarna kan ibland ha gott om pedagogisk kunskap, rent av god förståelse för de pedagogiska rönen men väl i skolan slutar det som alltid. De står längst fram och rabblar kunskap som lärare alltid tidigare gjort. Irriterar sig över läxor som inte blir gjorda och vill få ordning över en svåröverblickbar situation som klassrummet är med ilska över elever som inte följer linjen läraren tänkt ut och intar kunskapen såsom läraren har tänkt.
Problemet är institutionen skolan i sig, det sätt alla institutioner har som problem. Vars själva grundvalar måste brytas ner. Om det så rör sig om psykvård, fängelser, skolor, ungdomshem etc.
Det är något djupt kränkande i själva maktaspekten mellan den överordnade och den underordnade som skapar förtrycket i sig. Där det inte påbjuds uppifrån utan liksom dyker upp inom sig själv. Något man inte minst kan läsa om i BLT och Aftonbladet idag, där för- och lågstadieskolan Skrävle skola tvingade elever att städa toaletterna om de hade använt svordomar. Kom ihåg - detta efter en idé från lärare själva. Utbildade pedagoger! Eller "pedagoger". Det finns inte en pedagogiskt sinne hos dem, alla dessa lärare, varenda person som arbetade på denna skola är en skam för lärarkåren. Jag hade skämts om jag vore lärare idag å deras vägnar.

Skrävle skola för länge sedan. Eller idag?

Egentligen är det ett tecken i tiden, slavens vilja till sin piska är intressant i sig, men det tycks mer eller mindre strax råda en "ordning och reda"-fascism i samhället ivrigt påhejad av den minst liberala av dem alla. Jan Björklund. Införandet av betyg i ordning och uppförande är en viktig del av det. I en debattartikel lite innan valet varnade också Björklund för att ge elever möjligheter att överklaga orättvisa. För honom finns det inga maktproblem i skolorna. Att påpeka maktproblematiken är inte lika viktigt idag längre. Och hur de formar nepotism och fascistiskt översitteri. Inom fångvården. I skolorna. På alla institutioner där människor befinner sig i ett utsatt läge under obligatoriska former.
Det finns mycket intressanta socialpsykologiska experiment som visar hur de här maktrelationerna återskapas. Hur på ett ögonblick vanliga människor omvandlas till tyranner. Maktens stråk är farlig, den är korrumperbar till hundra procent. Den arbetar egentligen väldigt lite efter en egentlig ondska, ondskan i den här formen är inte "djävulsk" och "illasinnad" som man tänker sig den. Ondskan är blaissé. Den eftersträvar ordning och reda och att bara "göra vad som alltid har gjorts". Där själva maktordningen i sig och dess konsekvenser återskapar sig själva i en nedåtgående spiral till allt värre övergrepp.
Just därför är i alla sammanhang säkerhetsventiler så oerhört viktiga. Något av det bästa man införde i Sverige var ombudsmän, som verkar för rättigheter för just de som befinner sig i en utsatt situation. Där dessa ombudsmän är oberoende av skolan.
Och dessa raljerar vår fascist till utbildningminister Jan Björklund om, och antyder avskaffande. Faktum är att man på ett allvarligt sätt kringskurit deras befogenheter markant och velat minska dem i antalet.
Ombudsmännen är den enskilda människans skydd mot institutionernas förtryck. Utveckla de principerna. Avskaffa dem inte. Och tvinga inte eleverna städa toaletter om de svär. Skolan är inte en dömande verksamhet, och skall inte vara det heller.

Helst vill jag sjunga "släpp fångarna loss det är vår" - inom samtliga institutioner. Men jag nöjer mig till en början med att påtala maktproblemet och hävda den enskildas rätt. Sen klurar vi ut alternativen. För det är fan inte bra som det är nu!

---
PS
Abuse-anmäld och fått besök av admin på twingly... igen...
Det sker ofta. Jag undrar vad det egentligen är jag skriver som gör att folk anser att det bör censureras. Vänligen kommentera i kommentatorsfältet! Vad i detta inlägg krävde en abuse-anmälan?

1 kommentar:

  1. När man blivit abuseanmäld kan man vara säker på att man är något viktigt på spåren. Jag tycker din blogg är riktigt bra och uppskattar särskilt att du går till botten med källor och akribi! Skriv på! Men ändra gärna kommentarsreglerna för det är jättesvårt att skicka en kommentar.

    SvaraRadera