torsdag 30 december 2010

Höjda hyror ger fattigare människor, inte fler bostäder

Hyreshöjningarna i år blev högre än inflationstakten. Och så kommer det fortsätta ett tag till. I vissa områden blev hyreshöjningarna otroligt höga när nya lagen om förhandlingsrundan gick igenom. Värst på området är de kommunala fastighetsbolagen som nu inte är ett allmänintresse längre utan skall "agera affärsmässigt". Att det betyder försämringar för kunder och invånare vet vi redan sedan bolagiseringen av SJ, utförsäljningen och uppstyckningen av elverket och privatiserandet av i princip hela skolväsendet.


Mamma, Pappa, Pappa 2, Barn, barn, barn, barn, barn, barn, barn, moster, Jocke från hamnen, mormor Greta, Astrid. Alla i vår 3:a på  vekrstadsgatan 47

Men hyreshöjningarna kunde blivit högre. Hyresgästföreningen arbetade hårt på att förslaget om marknadsanpassade hyror inte skulle gå igenom. Men DN slår ändå på stora trumman för att vi betalar för lite i hyra. Genom att alla blir fattigare kommer det ploppa upp nya lägenheter som svampar ur skogen. Detta samtidigt som både privata och kommunala bostadsföretag gör miljardvinster. Exemplet London borde avskräcka. Där är hyrorna skyhöga, och inte har alla någonstanns att bo för det. Istället bor man som man gjorde på 1800-talet i Sverige. Så många man kan i en så liten lägenhet som möjligt. Kanske inte omöjligt att få tag på men bara för den som har mycket pengar på fickan och klarar av att betala ockerhyror eller vill bo tio personer i en etta.

Så ni med era extra hundralappar på fickan efter skattesänkningar. Den ena handen ger - den andra tar.

2 kommentarer:

  1. Ingen fastighetsägare i Stockholms innerstad får miljardvinster. En gammal/sekelskiftesfastighet måste hela tiden repareras med byte av stammar, underhåll av hiss, tak, fasad. Ommålning av trapphus, lägenheter.
    Hyrorna är precis som DN skriver för låga, det är därför det varit så många bostadsrättsombildningar och därför ingen hyr ut rum till studenter - och sitter kvar i för stor lägenhet istället för att flytta.

    SvaraRadera
  2. Det är faktiskt inte sant, Wallenstam har gjort miljardvinster, likaså går de kommunala bostadsföretagen riktigt bra. Innan fanns ett krav på att de pengarna skulle gå till nyinvestering av lägenheter och förbättring av standard. Det har försvunnit nu!

    SvaraRadera