onsdag 22 december 2010

Brottsprovokation, den repressiva statsmakten

.. så är rättssäkerheten ute på hal is. Nu föreslås brottsprovokationer - och att polis och personer rentav får begå brott i sitt arbete.
Det här är väldigt märkligt ur rättssäkerhetssynpunkt på flera plan. Men min bestämda uppfattning är att ett brott är en handling, inte en person. Och att polisens arbete skall vara att se till att brott inte begås. Inte att sätta dit folk.

Statens uppgift


Eller personligen anser jag att poliser och ordningsvakter bör ha små gröna kostymer och kaninöron så de inte ser så läskiga ut. Vi verkar nog gå åt andra hållet, mer åt USA. Där man tar fram utrustning för att polis och ordningsväsende skall se så skräckinjagande ut som möjligt. Visst är det så att vi är på väg i rasande fart mot nattväktarstat. Med en ytterst repressiv statsmakt och en... ytterst repressiv statsmakt. Faktum är att det verkar vara allt som staten skall hålla på med. Skydda överklassen och slå pöbeln. Och se till att tågen inte kommer fram i tid.

6 kommentarer:

  1. Mja, jag skulle inte säga att Sverige är påväg mot en nattväktarstat. I en sådan stat är själva staten aldrig större än individen, därmed så är brottsprovokation helt uteslutet, då staten eller dess organisationer och medarbetare aldrig kan särbehandlas.

    Sverige är påväg åt det helt motsatta hållet, åt, precis som du säger, USA... Och med tanke på att USA snart är jämförbart med forna soviet stater så bådar denna utflykt inte gott.

    Fly fältet är min rekommendation, medan man fortfarande kan!

    SvaraRadera
  2. Mad tanke på de sista dagarnas polis-skandaler och med tanke på att det ska "Det ska främst gälla brott som kan ge böter, men också "i mindre mån" brott med hårdare straff i straffskalan." är det åt helvete.

    Precis som du säger så ska "polisens arbete skall vara att se till att brott inte begås. Inte att sätta dit folk." Brott ska inte provoceras fram !

    Ska det tex. drälla omkring "langare" på plattan som erbjuder tvekande ungdomar något "rökbart" och om de faller för trycket och nappar. Ja, då åker de in på stationen för registrering, vidare till socialen med allt vad det innebär och i värsta fall får de en enkelresa rakt in i en kriminalitet de inte förmår att ta sig ur. Bingo !

    Vi går mer och mer åt något USA-liknande system och gud bevare oss för det. Det räcker nu kan man tycka !

    SvaraRadera
  3. Tråkigt att ni har så dåligt förtroende för det svenska rättsväsendet, då det inte fungerar på det sättet att polismyndigheten vill sätta dit kids för att lägga in dem i brottsregistret så att de blir stämplade som kriminella.

    Att Sverige överhuvudtaget funderar på att tillämpa brottsprovokation beror på att man måste hitta nya metoder att bekämpa den grova organiserade brottsligheten.
    Myndigheterna VET att olika organisationer begår brott som inte går att ta på, på grund av den svenska lagstiftningen, då de är oerhört skickliga på vad de gör och kan lagstiftningen som bästa åklagare!

    Lugna er lite och se sådana här förslag från ett större perspektiv. Polismyndigheten och politiken är inte till för att göra någon orättvisa.

    SvaraRadera
  4. Jag är inte lugn - ger man någon makt att missbruka så kommer de förr eller senare missbruka det!

    SvaraRadera
  5. Ja det finns rötägg på varje jobb - utan tvekan.

    Om brottsprovokation skall kunna användas av den svenska polisen i framtiden finns det inga ursäkter att missbruka detta genom att ex sätta dit unga killar och tjejer.

    Självklart kommer en FAP att tillämpas till lagstiftningen eller tydliga bestämmelser som påvisar hur provokationen skall gå till gällade misstankegrad, typ av brott m.m.

    Polis som trampar över detta kommer därmed att dömas för tjänstefel och bli av med sitt jobb.

    Vi bor i Sverige, inte i USA.

    SvaraRadera
  6. Hur ofta döms poliser för tjänstefel när de begår övergrepp idag? Så gott som aldrig. Hur ofta kommer de att dömas för tjänstefel relaterade till brottsprovokationer? Ytterst sällan. Poliskåren är genomkorrumperad redan från början och det lär inte bli bättre om detta går igenom. Nej, röj upp i polisträsket så att polisen utreder de brott som faktiskt begås och arbetar brottsförebyggande istället för att låta dem haffa småtjuvar för brott som inte hade begåtts om inte polisen hade riggat dem.

    SvaraRadera